Familieterapi

Et familieterapeutisk forløb giver jer nye muligheder.

Måske ryger I ind i de samme konflikter igen og igen, som I har svært ved at få talt om på en respektfuld måde. Stemningen er trykket og tavsheden skaber afstand. Måske går du med en dårlig samvittighed, fordi I ikke kan få skabt den kontakt til dine børn, som du ønsker. Måske oplever du en usikkerhed og frustration i forældrerollen og bekymringer kommer til at fylde unødigt meget. Det kan være bekymringer for dine børn og jeres fremtid sammen.

Når I får taget beslutningen om at indgå i et familieterapeutisk forløb, vil I kunne opleve, at I kan være sammen på en anden måde og ind imellem blive overraskede over, at de andre i familien går med tanker, følelser og oplevelser, som ingen andre i familien kendte til. I får en ny forståelse af hinanden, jeres ønsker og behov. Efterfølgende kan det blive lettere at tale sammen om det, som er vigtigt for jer og det kan blive lettere at prioritere jeres tid, så I får tid til nærvær og tid til det, som er vigtigt for jer hver især og sammen.

Oftest anbefaler jeg, at hele familien deltager fra begyndelsen uanset børnenes alder. Børnene må lege og tegne imens vi snakker og jeg vi gøre alt for, at det bliver så trygt et rum som muligt. Alt efter problemstillingen kan der være brug for at I, som forældre, kommer alene i en periode. Men ring til mig og så aftaler vi nærmere om opstart, når I fortæller lidt om jeres tanker og behov.

Et familietjek er en enkelt familiesamtale, hvor alle får mulighed for at sætte ord på hvordan de har det i familien. Hvad fungerer godt og hvad kunne man ønske sig anderledes. At give sig selv og sin familie det rum, kan gøre en kæmpe forskel fremadrettet. Et familietjek kan sammenlignes med, at vi går til det årlige tandlægeeftersyn, for at holde vores tænder sunde eller at vi sender vores bil til service, så den kan køre bedst muligt.

Hvis du gerne vil læse om børns deltagelse i familieterapi, kan jeg henvise til flg. artikel:

https://www.dfti.dk/blog/hvorfor-inddrage-boern-i-familieterapi

Kærligheden som drivkraft

For mig er kærligheden den største drivkraft i livet; men nogle gange står der ting i vejen, som gør, at vi ikke får givet den tilstrækkelig plads i parforholdet og familien. De ting, som står i vejen, kan være noget, som vi ubevidst har bragt med os fra vores barndom eller fra tidligere relationer. Vi tror vi for længst er videre, men så oplever vi, at der er negative mønstre som gentager sig. At få sat ord på disse mønstre og se på dem i fællesskab, kan åbne op for at kærligheden kan få den plads, som vi har et ønske om. At have et rum til at dele længsler og behov har større betydning end man tror. Når forældrene tager ansvar for dette, kan børn få lov at være børn.

Afdøde familieterapeut og forfatter Jesper Juul har skrevet mange gode bøger om forældreskabet, familielivet og børnenes kompetencer ; bl.a. 

  • Dit kompetente barn
  • Din kompetente familie
  • Førerulve
  • Kunsten at sige nej
  • Her er jeg – hvem er du
  • Fat det nu forældre – teenagere i familien

Desuden vil jeg anbefale en nyere bog af Fie Hørby:

  • Drop opdragelsen. Og bliv klogere på dig selv og dit barn.